
Beneficiair aanvaarden of verwerpen?
Al vrij snel na een overlijden rijst de belangrijke vraag of u een nalatenschap of een erfrechtelijke verkrijging wenst te aanvaarden (en zo ja, op welke wijze, zuiver of beneficiair) of dat u wenst te verwerpen. Soms heeft u al bepaalde handelingen verricht en is van belang te bepalen of sprake is van een daad van zuivere aanvaarding. Indien dat het geval is, bent u immers aansprakelijk met uw privévermogen voor schulden van de nalatenschap, indien deze niet (volledig) uit de nalatenschap voldaan kunnen worden. Sedert de inwerkingtreding van de Wet BETS (Wet bescherming erfgenamen tegen schulden) zijn er echter mogelijkheden om een onbedoelde zuivere aanvaarding ongedaan te maken en u te beschermen tegen zogeheten “onverwachte schulden”.
Als u de nalatenschap beneficiair aanvaardt, is uw privévermogen in beginsel beschermd tegen schuldeisers van de nalatenschap. Echter, na een beneficiaire aanvaarding moet u de nalatenschap gaan “vereffenen”, hetgeen een aantal formaliteiten met zich mee brengt. Om aansprakelijkheid te voorkomen, is van belang dat u uw vereffeningstaken naar behoren uitvoert.
Welke keuze u het beste maakt is dus maatwerk. Graag adviseer ik u over uw mogelijkheden. Omdat de keuze die u maakt veelal onherroepelijk is, en elke keuze bepaalde consequenties heeft, is deskundig advies hierover geen overbodige luxe.
U kunt bij verder Advocatuur & Mediation terecht voor deskundige bijstand en/of deskundig advies over onder meer de volgende onderwerpen:
-Beneficiair aanvaarden of verwerpen?
-Testamentair erfrecht en versterferfrecht
-Een kind onterven/de legitieme portie
-Het in kaart brengen van de nalatenschap/recht op informatie voor de berekening van uw vordering
-De verdeling van een nalatenschap
-Vertegenwoordiging tijdens leven (levenstestament en andere volmachten)