Financieel ouderenmisbruik


 


Helaas zien we het in de praktijk in toenemende mate: het financieel misbruik van kwetsbare ouderen. Financieel geweld komt vaker voor dan we denken. Het is een vorm van misbruik waarbij iemand zichzelf ongewenst of ongeoorloofd bevoordeelt via geld of bezittingen van anderen. Enkele voorbeelden: er is sprake van onverklaarbare geldopnames, de bankkaart van oma wordt gebruikt voor de boodschappen van de dochter, na een bezoekje van die ‘behulpzame buur’ is er telkens cash geld verdwenen of zonder medeweten sluit de partner een lening af op zijn/haar naam.

Samen online bankieren, de administratie laten verzorgen door een familielid, boodschappen doen, een lening afsluiten et cetera. Vaak wordt er niet meer bij nagedacht, maar achter elk van deze situaties kan financieel geweld verscholen zitten. Het is dan van belang om als naaste van de betrokken de signalen op te pikken en actie te ondernemen.

Enerzijds zijn er de nodige mogelijkheden om de financieel kwetsbaren te beschermen tegen financieel geweld aan de voorzijde, bijvoorbeeld door het instellen van bewind en mentorschap of het opmaken van een levenstestament. Anderzijds zijn er gelukkig ook veel mogelijkheden om handelingen terug te draaien, vermogen dat is verdwenen (voor of na een overlijden) terug te halen, “dubieuze schenkingen terug te draaien et cetera. Ik vertel u graag alles over uw mogelijkheden!