Ondernemers en scheiding


 


Als ondernemer moet men zowel bij het aangaan van een huwelijk/geregistreerd partnerschap als bij het einde daarvan bij de regeling oog hebben voor een aantal bijkomende aandachtspunten, afhankelijk van het soort onderneming (BV, NV, eenmanszaak, vof?). Heeft u het als ondernemer tot in de puntjes geregeld bij huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden of toch niet? Onder welk huwelijksregime is de ondernemer gehuwd? En als sprake is van huwelijksvoorwaarden, kan men zich afvragen of deze specifieke bepalingen bevatten over de toedeling van aandelen en lidmaatschapsrechten, de verdeling en vergoedingsregelingen van beroepsinkomsten en/of de verdeling en waardering van aandelen.

Het is vaak pas in geval van echtscheiding dat men zich gaat afvragen hoe een en ander nu juridisch is geregeld tussen de echtgenoten/geregistreerd partners. Zeker bij ondernemers kan dit voor onaangename verrassingen zorgen. Men heeft zich bijvoorbeeld niet altijd goed gerealiseerd dat in bepaalde gevallen de helft van de in de onderneming gespaarde gelden of de helft van de vermogenswaarde van de onderneming moet worden vergoed aan de ex- echtgenoot. In het ergste scenario kan dit zelfs het einde van de vennootschap en de zelfstandige activiteit van de ondernemer betekenen.

Graag adviseer ik u over uw specifieke situatie. Mogelijk heeft u huwelijksvoorwaarden, maar is het zinvol, ook om fiscale redenen, om deze aan te passen. Dat kan ook nog na uw huwelijk, in overleg met uw partner en zonder tussenkomst van de rechtbank.

Of u nu zaken goed geregeld wil hebben aan de voorzijde of bij het einde van de relatie, het heeft steeds de voorkeur om te proberen om samen rond te tafel te gaan zitten (VERWIJZEN NAAR TEKST MEDIATION) om te bezien of er een oplossing kan worden gevonden waarbij de ondernemer goed verder kan, maar ook aan de niet ondernemende partner een goede en duurzame oplossing kan worden geboden.

Lukt dat niet, dan zal ik u als ondernemer of partner van een ondernemer met verve bijstaan in de afwikkeling van uw vermogensregime.

U kunt bij verder Advocatuur & Mediation terecht voor deskundige bijstand en/of deskundig advies over onder meer de volgende onderwerpen:

-Relatievermogensrecht

-Ondernemers en scheiding

-Bewind, mentorschap, curatele

-Ouderlijk gezag, erkenning en gerechtelijke vaststelling van het vaderschap

-Adoptie/ DUO moederschap