Als nalatenschaps- en familiemediator staat het belang van het individu, maar dan wel bezien in een groter (familiaal) geheel, bij mij voorop. Om mensen optimaal bij hun hulpvraag van dienst te kunnen zijn, wil ik graag snel inzicht krijgen in de bron van het conflict rondom een nalatenschap, scheiding of ander familiaal conflict. Dit om te voorkomen dat deze conflicten lang aanslepen. Een systeemaanpak is daarvoor een mooie tool. Maar wat houdt een systeemaanpak in mediation nu precies in?
De mens als onderdeel van systemen
Ieder mens maakt onderdeel uit van meerdere systemen. Het eerste systeem waar iedereen deel van uitmaakt, is het gezin van herkomst, het gezin waarin met wordt geboren. Daarnaast vormt men een systeem in een relatie, en maakt men op het werk onderdeel uit van een systeem. Ook in het kader van/na een scheiding ontstaan er een nieuw systeem, als er nieuwe partners in beeld komen, als er afspraken moeten worden gemaakt over de zorgregeling voor de kinderen et cetera. In ieder systeem vervult men een eigen rol en neemt men een eigen positie in. Die rol en positie kunnen telkens verschillen. Welke rol men vervult, is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de plaats in het gezin (jongste, middelste, oudste…).
Systeemaanpak in nalatenschapsmediation
In het kader van nalatenschapsmediation neemt het gezin van herkomst als systeem een voorname rol in. De leden van het gezin of een familie zullen immer – letterlijk – weer om de tafel met elkaar moeten gaan zitten, om een nalatenschap af te wikkelen. De dynamiek die dan ontstaat is zowel bijzonder als interessant; vaak is immers sprake van familieleden die lange tijd gemeend hebben niet meer te worden beïnvloed door de band/relatie die ze hebben met hun familieleden (ouders, broers, zussen…). Zodra zij echter weer als familie met elkaar aan tafel zitten, ligt het vervallen in de oude rol op de loer. Hoe komt dat? Dat is te verklaren door invloedrijke mechanismen, die doorwerken op een voor de mens onbewust niveau. En juist op dat aspect komt de meerwaarde van de systeemaanpak mooi uit de verf: deze aanpak onthult de ware oorzaak van de spanningen.
Scheidingsmediation en systeemaanpak
Maar de meerwaarde van systeemaanpak is ook bij scheidingsmediation goed merkbaar. Immers vormt men met zijn of haar partner een systeem. Als er binnen dat systeem een verandering optreedt, kan dit aanleiding vormen voor conflicten of zelfs het verbreken van de relatie. Voorbeelden daarvan zijn een sterfgeval in de familie, een verandering in de werksituatie, de geboorte van een kind. Bij dat laatste evolueren de partners van partners naar ouders. Bij deze verandering van systeem is sprake van veel verantwoordelijkheid. Hierbij is sprake van een toename van verantwoordelijkheden en soms ook een verlies van gevoel van vrijheid. Ouders gaan hier vaak anders mee om en dit kan conflicten veroorzaken of ertoe leiden dat partners uit elkaar groeien.
Conclusie: Inzicht in systemen geeft meer kans op succes
Als je als mediator inzicht kunt verwerven in bestaande en toekomstige systemen, met de bijzondere dynamiek die daarbinnen speelt, kan je mogelijke problemen in de toekomst voorkomen (door veranderende systemen te bespreken en daarop in te spelen) en de oorzaken van bestaande conflicten onthullen, zodat de oplossing in zicht komt.
Neem gerust contact met mij op om meer te weten te komen over deze werkwijze en wat mediation voor u en uw gezin kan betekenen.