
Testamentair bewind
De erflater kan in zijn/haar testament een bewind instellen over goederen die hij/zij nalaat. Dat betekent onder meer dat de onder bewind gestelde niet vrij over deze goederen kan beschikken gedurende de periode die de erflater vastlegt (bijvoorbeeld tot 5 jaar na overlijden of totdat de betrokkene een bepaalde leeftijd heeft bereikt).
Een van de meest voorkomende beweegredenen voor het bewind is de bescherming van het onder bewind gestelde vermogen in het belang van de betrokkene, omdat de betrokkene bijvoorbeeld niet goed met geld om kan gaan of lijdt aan en geestelijke stoornis.
Als de erflater een afwikkelingsbewind opneemt in het testament, is dit een bijzondere vorm van testamentair bewind.
Inge heeft niet alleen de expertise over dit onderwerp in huis maar heeft zelf ook ervaring als testamentair bewindvoerder, zodat zij u vanuit die ervaring optimaal kan bijstaan, of u nu advies nodig heeft over het opnemen van een bewind in uw testament, of over uw taak als bewindvoerder.
Het kan ook zijn dat u met een testamentair bewind wordt geconfronteerd en dit bewind het bewind als onwenselijk of te bezwarend wordt ervaren. In dat geval bekijk ik graag welke mogelijkheden er zijn om het bewind door de rechtbank op te laten heffen.
U kunt bij verder Advocatuur & Mediation terecht voor deskundige bijstand en/of deskundig advies over onder meer de volgende onderwerpen:
-Beneficiair aanvaarden of verwerpen?
-Testamentair erfrecht en versterferfrecht
-Een kind onterven/de legitieme portie
-Het in kaart brengen van de nalatenschap/recht op informatie voor de berekening van uw vordering
-De verdeling van een nalatenschap
-Vertegenwoordiging tijdens leven (levenstestament en andere volmachten)